Marandy zit op school al 3 jaar bij de toneelclub, geleid door de biologiedocent. Elk jaar voeren ze een stuk op. Het eerste jaar ging het over de Tweede Wereldoorlog en de bezetting, specifiek op Het Hogeland. Het stuk werd ten tonele gebracht op een boerderij. Het 2e jaar was het thema ‘de aardbevingen’ en vond de uitvoering plaats op de Tocamaheerd (tegenover de Menkemaborg). Dat kwam wel heel dicht bij huis, aangezien Marandy thuis aardbevingsschade heeft. Ze vond het “heel vet om een toneelstuk erover te doen” en kon zich extra goed inleven in haar rol. Het meest recente toneelstuk was geïnspireerd op Grease en de jaren ‘50. Het ging vooral over vriendengroepen en je plek vinden in een grote groep.
Marandy heeft in het echte leven gelukkig ook een hechte vriendinnengroep. Naast toneel en wedstrijdzwemmen besteedt ze dan ook veel tijd aan haar vriendinnen. Als er iets is, kan ze altijd bij hen terecht (of bij haar ouders). Het is heel belangrijk om jezelf te kunnen zijn, dat je bij mensen kunt zijn met dezelfde vibe, vindt Marandy. “Pas je niet aan voor iemand anders, daar word je niet gelukkig van,” voegt ze toe. “Doe wat je leuk vindt, daar maak je vrienden mee, en wees lekker jezelf!” aldus Marandy.
Een van de dingen die Marandy leuk vindt is bijvoorbeeld debatteren. Vanuit het vak maatschappijleer kregen de leerlingen de kans zich op te geven voor het Provinciaal Jeugddebat. Dat leek Marandy wel wat. Op 3 november debatteerde ze mee in het Provinciehuis in Groningen. Dat smaakte naar meer. Ze gaf zich op voor het Nationaal Jeugddebat en mocht op 3 april met 3 klasgenoten debatteren in de Tweede Kamer! Er gingen twee voorbereidingsdagen (in Utrecht) en een oefenwedstrijd (in Brabant) aan vooraf. Marandy: “Ik was blij dat ik vanuit school niet de enige was, en dat we fijn samen konden reizen.” Het was een onvergetelijke ervaring. Marandy weet nog precies waar ze zat in de Tweede Kamer. Het was heel professioneel, je moest het knopje van de microfoon indrukken als je wilde praten. Vanuit school kreeg Marandy heel veel leuke reacties. Ook hield ze meerdere vrienden over aan haar debat-avontuur: “Deze maand gaan we samen een terrasje pakken!”
Marandy grijpt de kansen die ze krijgt met beide handen aan. Vervolgens vraagt het best wat commitment. “Voor dat oefenweekend moest ik om 4 uur opstaan,” vertelt ze. Het was het echter allemaal waard, want het weekend - met 150 jongeren uit heel Nederland - was een groot succes en erg leuk. Tijdens de debatronde in de Tweede Kamer mocht de fractie van Marandy vragen stellen aan echte politici, zoals Lisa Westerveld en Don Ceder. Andere fracties stelden vragen aan Caroline van der Plas en Rob Jetten. Het thema was: hoe betrekken we jongeren meer bij de politiek? Naar aanleiding daarvan zijn de deelnemers aan het Nationaal Jeugddebat een YouTube-serie aan het voorbereiden, waarin politieke zaken in Jip en Janneke-taal worden uitgelegd. Wordt vervolgd…
Gelukkig voelt Marandy zich op school vrij om zichzelf te zijn en heeft ze lieve vriendinnen. Op steun van haar ouders kan ze altijd rekenen. Haar vader bewoont nog steeds het huis waar ze geboren is. Op Het Hogeland voelt ze zich fijn. Marandy wil alle jongeren meegeven hoe belangrijk het is om gewoon lekker jezelf te zijn, en te doen wat je leuk vindt. Daar ontmoet je ook weer anderen door die op dezelfde vibe zitten. Grijp je kansen, wees jezelf, en stap uit je comfort zone!